6 Kasım 2010 Cumartesi

Fenerbahçe Pastası


Merhaba,

Yaklaşık bir kaç haftadır blogumda oluşan zararlı içerik ve fotoğraf konularında çok canım sıkılmasına ve vakit harcamama rağmen, bu mücadeleyi kazanmış olmanın huzurunu yaşıyorum.. Bu durum, siz, izleyicilerim için ve sizlerin bilgisayarları için hiçbir tehlike arz etmedi, rahatlıkla ziyaretlerinize devam edebilirsiniz. Fakat beni ziyadesiyle yormuş ve üzmüş olmasından dolayı çok daha temkinli davranıyorum. Dolayısıyla bilgisayarımdaki tüm güvenlik konuları hallolmadan herhangi bir kayıt yayınlamamayı uygun gördüm. Şu anda sorunlarını çözmüş bir blog sakini olarak yeni çalışmalarımı sizlerle paylaşabilirim.

Tam bir Fenerbahçe Fanatiği olan eşim için doğumgünü pastası yapmayı düşündüğümde, süslemesinin nasıl olacağı konusunda kararsızdım. Ancak bana, blog arkadaşım Ümmü Abdullah'ın yaptığı top pasta oldukça ilham verdi. Ve işe koyuldum. İşte detaylar ;

Malzemeler;

Pandispanya İçin
- 4 yumurta
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 3/4 su bardağı elenmiş un
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ (fındıkyağı)
- bir çimdik tuz

Yapılışı

- Yumurta aklarını sarılarından dikkatlice ayırıyoruz. Eğer sarı beyazın içine kaçarsa hamurun tutmama riski çok yüksek

- Aklarını tuz ile birlikte, kabarıp beyaz köpük olana kadar hızlı devirde mikser ile çırpıyoruz. Daha sonra şekerin yarısını ekleyip bu köpük katılaşana kadar yüksek hızda çırpmaya devam ediyoruz.

- Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekeri, açık sarı bir krema olana dek çırpıyoruz. İşlem tamamlandıktan sonra kar haline gelmiş yumurta aklarıyla, çırpılmış sarıları aynı kapta buluşturarak düşük hızda çırpmaya devam ediyoruz. Bu işlemin çok ağır ve yalnız iki malzeme birbirine karışana kadar yapılması gerekiyor, yoksa özellikle yumurta bezyaları sönüyor.

- Bu aşamadan sonra bir daha mikser kullanmadan tahta bir kaşık yardımıyla, elenmiş unu ve sıvıyağı da ekleyerek hafifçe malzemeleri birbirine kaynaştırıyoruz.

- Önce yağladığımız, sonra da çok az unladığımız kelepçeli kalıba sıvı hamuru döküyoruz . 175C'de yaklaşık 25-35 dk.üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Pandispanya piştikten sonra fırından ılıması için çıkarıyoruz ve daha sonra bıçak yardımıyla kenarlarından geçerek kalıptan çıkarıyoruz.

Bu tarif için Kekevi 'ne çok teşekkür ediyorum. Çünkü, bu güne kadar yaptığım, en leziz ve kıvamlı pandispanya oldu. Ve sanırım bundan sonra başka bir tarifi denemeyi aklımdan bile geçirmeyeceğim. Ancak şöyle bir durum ortaya çıktı; yaptığım pandispanyanın, ikiye bölününce çok ince olacağını düşündüğüm için bir tane daha yaptım ve sonuç umduğumdan da enfes oldu. Islatmaya bile gerek olmadan son derece yumuşak, süngerimsi ve kalınca iki kek elde ettim. (Üretim aşamalarını paylaşmayı çok isterdim ancak o esnadaki kafa karışıklığıyla fotoğraflamayı unutmuşum)

Kreması İçin;

- 1 yumurtanın sarısı

- 7 yemek kaşığı şeker

- 2 yemek kaşığı un

- 2 yemek kaşığı nişasta

- 2 su bardağı süt

-1 yemek kaşığı tereyağı

- 1 paket vanilya ya da bir tatlı kaşığı salep

- 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Yapılışı;

- Bir tencereye yumurta sarısını ve şekeri koyup manuel çırpıcıyla yada çatalla çırpıyoruz.

- Un ve nişastayı da ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz ve soğuk sütü ekleyerek karıştırıyoruz

- Orta hararetteki bir ateşle pişirmeye başlıyoruz. Ve iyice koyulaşıp, göz göz olmaya başlayınca kapatıyoruz. Vanilya, yağ ve limon kabuğunu ekleyip, ılıyınca pastamıza spatula vardımıyla yayıyoruz. (ben kremayı artırmak ve tadını zenginleştirmek için 1 paket Dr.Oetker Pasta Kreması hazırlayarak, kremanın içine ayrıca ekledim. Farklı ve daha detaylı bir tat elde ettiğimi düşünüyorum. Hazır ürünlere çok karşı değilseniz, bu şekilde denemenizi tavsiye ediyorum)

Ben, ara kat için muz ve çikolata kaplamalı fındık,fıstığı tercih ettim ve sonuç çok lezzetliydi. Tüm pastayı ve ara katı bu kremayla kapladıktan sonra üst süslemesi için Krem Şanti'yi tercih ettim. Gıda boyalarıyla renklendirdiğim Şanti'yi sıkma torbasına yıldız uç takarak sıra sıra, Fenerbahçe amblemi oluşturacak şekilde döşedim. Boş kalan beyaz yerlere de renkli granül şeker serptim. Sonuç ve yüzlerdeki gülümseme görülmeye değerdi. Yapımı uzun ve meşakkatli gibi görünse de yaklaşık 1 saat içinde ortaya çıkan bir çalışma oldu. Özellikle pandispanyayı mutlaka denemenizi öneririm. Pişman olmayacağınıza garanti verebilirim. Şimdiden yapanlara kolay gelsin, yiyenlere afiyet olsun... Hoşçakalın




















1 yorum:

  1. Öncelikle selamlar ...((Sonuç ve yüzlerdeki gülümseme görülmeye değerdi.))Demişsiniz umarım gerçekden eşiniz buna degecek biridir ben de hep böyle sizin gibi özverilerde bulundum fakat bütün yaptıklarımın boşuna olmuş olduğunu görmek beni üzdü..şimdi ayrıyız.İnşallah ,siz ve eşiniz varsa çocuklarınız,iyi bir yaşam ve mutluluk,dilerim..Sizin bu tariflerinizle daha yeni tanıştım kızım için pasta tarifi ararken,9 yaşında bir kızım var.. sağlıcakla kalın ve hep mutlu olun...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...