7 Mart 2012 Çarşamba

Muz Marmelatı (Banana Marmelade)



Merhaba,

Uzun zamandır ilginç, pek uygulanmayan, her mutfakta tarifi bulunmayan marmelatlar ve reçeller denemek istiyordum. Kış bitmeden neler yapabilirim, portakal, limon, muz, nar ve bunlar gibi meyvelerden neler üretebilirim diye araştırmaya başladım. Sonuç gayet olumluydu. İlk denemem "Muz Marmelatı" oldu. Kek ve pastalarda dolgu malzemesi olarak kullanabileceğiniz gibi kahvaltılarda da masaya konulabilecek çok lezzetli bir seçenek. İlginç ve egzotik tadıyla belki de vazgeçemeyeceğiniz bir aperatif olacak. Yapılışı gayet basit, hızlı ve ucuz. Tarifleri Lezzet, BBC Good Food ve Tuğrul Şavkay-Sofra Ansiklopedilerinden derledim. Deneyenlere kolay gelsin. İyi seyirler,


Malzemeler

- 5 olgun ithal muz (yerli kullanmak isterseniz 7-8 ad.)
- 1,5 su bardağı su (300 ml)
- 1,5 su bardağı toz şeker (360gr)
- 1 limonun suyu
- 2 çay kaşığı vanilya
- 1/2 çay kaşığı tarçın
Yapılışı

-Küçük küpler halinde doğradığımız muzları bekletmeden 1 limonun suyuyla harmanlıyoruz. Bu işlem, ileriki zamanlarda hem şekerlemeyi hem de o esnada muzların kararmasını engelleyecektir.

- Bir tencereye su ve şekeri koyarak orta ateşte yaklaşık 10-15 dk. kaynatıyoruz. Sıvı karışım biraz koyulaşmalı yoksa marmelat cıvık kalabiliyor.

- Hafifçe koyulaşan su-şeker karışımına limon suyunda bekleyen muzları ilave ediyoruz. Bu arada tarçın ve vanilyayı da üzerine ekliyoruz. Hafif ateşte sık sık karıştırarak, yaklaşık 20-30 dk. pişiriyoruz. Muzlar bütünlüğünü kaybedecek, renk ise biraz koyulaşacaktır.

-Daha sonra marmelatı 10-15 dk. soğutarak istediğimiz kase ve kavanozlara dolduruyoruz.

İşte hepsi bu! Kolay gelsin, sevgiler...

2 yorum:

  1. benim elimde 16 tane çok fazla olgunlaşmış yerli muz vardı. onlarla 1,5 ölçek gibi kullanarak yaptım. direkt reçel-marmelat olarak yemek için biraz ağır kaçtı.(oruç olunca tadına falan da bakamadım, sanırım o yüzden)
    ama pastaların içine, keklerin üzerine falan bence gayet güzel olur.

    sizin bildiğiniz başka kullanım alanı varsa tarif ederseniz çok memnun olurum.

    paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cesaret edip yaptığın için tebrik ederim zezee :)) Öncelikle şekerli olmasının çok çeşitli sebepleri olabilir, mesela ; muzların çok olgunlaşıp çok tatlanmış olmaları, damak lezzeti şeker toleransının düşük olması, kullanılan şeker markasının diğerlerine göre "daha" şekerli çıkmış olması vs.. :)

      Pişip soğuduktan sonra tadını inceltmek pek mümkün olmuyor. Ama madem imalatını yaptın ve beğenilere sundun, bu noktadan sonra ürünü farklı durumlarda değerlendirmek en doğrusu..

      Şu şekillerde kullanabilirsin :

      - çok az şekerli muhallebi yapıp içine katabilir ve profiterol iç harcı olarak kullanabilirsin.

      - süzme yoğurta eklenerek bisküvi arası krema olarak kullanılabilir.

      - tereyağıyla karıştırılıp ekmek dilimlerine sürülerek fırınlanıp kahvaltılık tatlı kıtır ekmekler elde edilebilir..

      seçenekler öyle çok ki tamamen hayal gücüne göre değerlendirebilirsin. Sevgiler, afiyet olsun...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...