10 Haziran 2010 Perşembe

Tart mı? En Hafif Pasta Demek :)

Merhaba,

Aslında konseptimin biraz dışına çıkarak, uzun zamandır rağbet ve istek gören tartlarımdan birini yapmaya koyuldum. Burada paylaşmayı çok düşünmüyordum ama belki ilgilenen, acaba nasıl yapılıyor diye merak eden birileri varsa onlara rehber olsun diye yayınlamayı tercih ettim. Başlayalım isterseniz;



Bu sefer sondan başa doğru gideceğiz, çünkü belirtmem gereken önemli noktalar var. Öncelikle ben tart yapmaya Dr.Oetker'in TartUnu ile başlamıştım. Bu firmanın, özellikle tart konusunda her türlü alet-edavat ve imalat malzemesine büyük marketlerden ulaşabilirsiniz. Mesela tart kalıbı, tart unu, dolgu kreması ve tart jölesi çok rahatlıkla temin edilebilir. Geriye zaten, üstünün meyveleri, 2 yumurta ve 2 kaşık tereyağı kalıyor :)) Ama bu seferki ev yapımı, işte malzemeler :

- 1,5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 125 gr.tereyağı (dolaptan henüz çıkmış olmalı)
- 1 yumurtanın sarısı


Unu şekeri ve tuzu karıştıtıp, üzerine küp küp kestiğimiz tereyağını ekliyoruz. onu da (eğer güçlü bir mixer'iniz varsa onunla) hamura yediriyoruz ve yumurta sarısını da ekleyip iyici karıştırıyoruz. Eğer yumuşak daha kekimsi bir tattan hoşlanıyorsanız bu haliyle, daha sert kıtır kıtır bir tarttan hoşlanıyorsanız buzdolabında 1 saat bekleterek hamuru kalıbımıza yerleştiriyoruz. Eğer buzdolabında bekletmeyi tercih ederseniz merdane yardımıyla açıp, kalıba öyle yerleştirmelisiniz. Yoksa hamurla savaş kaçınılmazdır. Ama eğer benim gibi bekletmeden kullanma taraftarıysanız işiniz daha kolay.



Kalıbımızı bolca yağlıyoruz...



Hamuru, kalıbın da aralarına iyice yerleşecek şekilde spatula yardımıyla yayıyoruz.



175 C de yaklaşık 25 dk.pişiriyoruz. İyiyce soğuyunca kalıptan çıkararak ters çeviriyoruz. Ortasındaki çukur bölge kremamız için çok gerekli bir satıh :) Krema için malzeme tarif ise şöyle ;

- 2 su bardağı süt
- 2 yumurta sarısı
- 1/2 su bardağı şeker
- 1/3 su bardağı nişasta
- 1 paket vanilya
- 3,5 çorba kaşığı tereyağı

Bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz (ama kaynamayacak). Başka bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve nişastayı iyice çırpıyoruz. Hızlıca çırpmaya devam ederken karışımın içine ısınmış sütün 1/4 ünü ekliyoruz ve hızlıca çırpmaya devam ediyoruz. geri kalanı da ekleyip çırpma işini hiç bırakmıyoruz. 1-2 dk.lık tamamını çırpma işleminden sonra karışımı ocağın üzerine alıp, kaynayana kadar hem çırpıp hem pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra tereyağını ve vanilyayı ekleyerek son bir mix işlemi yapıyoruz ve dolgu kremamız hazır.


 

Kekimizin içindeki, kalıbın doğal şeklinden oluşan havuza soğuyan kremayı dolduruyoruz.



Tartın üzerini istediğimiz mevsim meyveleriyle dizayn edip döşedikten sonra, isteğe bağlı olarak, tart jöleyi tarifine uygun hazırlayıp üzerine dökebilirsiniz. Özellikle muz, elma, şeftali gibi kararan meyvelerin üzeri muhakkak jöleyle kaplanmalı diye düşünüyorum. İlk başta da bahsettiğim gibi eğer tüm bu imalat zahmetine katlanamam diyorsanız Dr.Oetker'in bu konudaki seçenekleri de fazlasıyla iş görüyor.Şimdiden yapmak isteyenlere kolay gelsin, yapıpta yiyenlere afiyet olsun... Hoşçakalın

5 yorum:

  1. Gülenciğim,yine harikasın. bayıldım bayıldım bayıldım :))
    öpüyorum canm güzel yanaklarından....
    hayırlı geceler, mutlu pazarlar....

    YanıtlaSil
  2. Beğeni ve baygınlıkların için çok teşekkür ederim canım :)))

    YanıtlaSil
  3. su sıralar canım cok tart cekıyodu ...ilaç gibi geldi güzel tarifin:) çok teşekkürederim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Rica ederim... uğraşıp yaparsanız eğer sonuç muhteşem oluyor, mutlaka tavsiye ediyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. selamlar.. Bu kadar güzel şeyleri yaparken aynı zamanda bu ürünlerinizi tüketiyor musunuz
    çünkü harika şeyler bunlar..yemeden durmak çok zor bakarken bile insanın iştahını açıyorlar ben bazı tariflerinizi denedim özellikle tart'tarifi ve muflin tariflerinizi ev halkı çok beğendiler.Bir mahsuru yoksa kaç kilosunuz ?..çünkü ben sizin sayenizde 3-5 kilo aldım , sevgiyle kalın

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...