12 Eylül 2012 Çarşamba

Yaban Mersinli (Likopalı) CheeseCake



Merhabalar,

Koca bir yaz tatili, Ramazan ve Ramazan Bayramını yolculadık. Şimdi sıra leyleklerde. Leylekler de terk ederken ülkemizi, çocukları okullara, kocaları da işlerinin başına gönderiyoruz..Bizler de mutfağımıza, tezgahımıza ve fırınımızın başına geçiyoruz. Bir kadının asli görevi yemek, temizlik vs. olmadığı kesin ve nettir benim dünyaya bakışımda. Ancak bir kadın hangi işi yapmaktan keyif alıyorsa bunu evinde/kalesinde icra edip, bu mutluluktan ailesinin diğer üyelerini de payelendirmelidir diye düşünüyorum. Ben de galiba diğer tüm ev işlerine nazaran mutfağı seviyorum ve arada sırada evimin kelebeklerine, böceklerine sevecekleri şeyleri pişirmekten zevk alıyorum. İşte bu tarif de ailem için yaptığım lezzetli bir kaçamak oldu. Reçetesi ise şöyle;

Malzemeler


  • 38-40 ad Eti Burçak Bisküvi
  • 3 iri yumurta
  • 100 gr. erimiş tereyağı
  • 2 kahve fincanı krema
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 400 gr. labne peyniri ( 200 gr.lık 2 kutu)
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi
Üzeri İçin

  • 2 su bardağı dolusu taze ya da dondurulmuş yaban mersini (yahut 3 su bardağı böğürtlen, ahududu, vişne, nar ya da doğranmış şeftali, erik, kayısı, portakal, mandalina olabilir)
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı su
 Yapılışı

 1 - Öncelikle fırını 160 derece de ısıtmaya başlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda un haline getirene kadar çekiyoruz.


 2 - Erimiş tereyağını da un haline getirdiğimiz bisküvilerin içine katarak, robotta iyice birbirine kaynaşana kadar çekmeye devam ediyoruz

3 - Hamur haline getirdiğimiz bisküvi karışımından 2 çorba kaşığı ayırıp, yağlanmış kalıba bastırarak yayıyoruz. Ve 15 dk. deepfreeze yada buzlukta bekletiyoruz.


4 - Yumurtaların sarı ve aklarını birbirinden ayırıp sarılarını bir cam kaba alıyoruz. Üzerine toz şekeri ekleyerek 5 dk. yüksek devirde krema haline gelinceye kadar çırpıyoruz. Daha sonra sırasıyla krema, ayırdığımız bisküvili karışımı (2 kaşık) ve labne peynirini azar azar ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpıyoruz. Limon suyu ve kabuklarını da ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.



5 - En son ayırdığımız yumurta aklarını da karışıma ekleyerek 3-5 dk. daha çırpıyoruz.


 6- Sıvı karışımı, buzlukta beklettiğimiz bisküvi hamurunun üzerine boşaltarak önceden 160C'de ısıttığımız fırında 55-60 dk. kapağını hiç açmadan pişiriyoruz.


7- Süre bitiminde fırından çıkardığınız cheesecake üstünün kızarmış, içinin yumuşak pişmemiş gibi sıvı olması sizi yanıltmasın. Kekteki bu gevşeklik peynirin erimesinden kaynaklanmaktadır. İçinin pişmediği anlamına kesinlikle gelmez. Zaten 4-5 saat dolapta beklemesiyle tamamen katılaşacaktır.


8 - Üzeri için; yıkadığımız meyveleri, şekeri, suyu ve nişastayı bir tencereye alıyoruz. 1-2 taşım kaynayıncaya kadar meyveleri ezmeden karıştırarak pişiriyoruz. Kek fırında pişerken üzeri için yaptığımız meyveli sosu da soğutuyoruz.

9 - Fırından çıkardığımız ve ılıttığımız cheesecake tabanına meyveli sosu da dökerek buzdolabında en az 4-5 saat soğutarak dinlendiriyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. 

Benim nacizane tavsiyem, eğer cheesecake yapıp ikram etmeyi önceden planladıysanız, bu tarifi 1 gün evvelden yapıp dinlendirmek, ertesi güne çok daha güzel bir sonuç verir. Ama dolapta kekinize koku verecek herhangi bir şey bulunmamasına da özen göstermelisiniz. Eğer dolapta durduğu sırada üstünü kapatırsanız kekinizi sulandıracağı için çok yanlış bir uygulama olacaktır. Aklınıza takılan tüm soru ve önerileriniz için gulensuprizler@hotmail.com adresinden benimle iletişime geçebilirsiniz. Sevgiler, İyi Seyirler 

3 yorum:

  1. ELLERİN DERT GÖRMESİN GÜLÜÜMM...İLK CHESECAKE YAPIŞIMDA TARİFİNİ DENEYECEĞİM İNŞAALLAH.. ÖPÜYORUM VE YENİ GÜZELLİKLERİ BEKLİYORUM..:)

    YanıtlaSil
  2. Sağol canımm , denersen hiç pişman olmazsın :) garantili bir tarif gerçekten.. hafif ve oldukça leziz. Bu tarifle Gülenay'ı çok fena büyülemiştim :) Hala bu keki anlatır durur ;)

    YanıtlaSil
  3. bayılırım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...