7 Mart 2012 Çarşamba

Limon Reçeli (Lemon Marmelade)



Merhaba,

Bu kış günlerine veda ederken 2. reçel denemem limonlaydı. Değişik aromasıyla biraz meşakkatli yapımıyla ve soğuduktan sonraki jelleşmiş görüntüsüyle benim için ilginç ve -artık- vazgeçilemez bir tarif oldu. Farklı tatlardan hoşlananlar, limon şekerlemelerini sevenler ve evimde bir şifa kavonozum bulunsun diyenler için ideal bir lezzet. Kurabiye, muffin ve kekler için nefis bir dolgu harcı olabilir. Vereceğim ölçülerden yaklaşık 2000-2500 gr. kadar reçel çıkıyor, tam soğutmadan küçük kavanozlara paylaştırarak alternatif hediyeler imal edebilirsiniz. Tarifi ise Lezzet, BBC Good Food ve Tuğrul Şavkay-Sofra Ansiklopedilerinden derledim. Şimdi malzemelere ve yapılışına geçelim;


Malzemeler

- 1kg ince kabuklu orta boy yumuşak limon (fotoğrafta da gördüğünüz üzere8-9 ad.)
- 2,5 lt su
- 2 kg. şeker
- limona ön haşlama yapmak için ekstra 3-4 bardak su

Yapılışı


- Öncelikle limonun üst ve alttaki çıkıntı bölümlerini ayıklıyoruz.


- Daha sonra, kaynattığımız 3-4 bardak su ile birlikte limonları bir tencereye alıp 3-5 dakika harlı ateşte kaynatıyoruz. Limonları içinden alarak suyu döküyoruz. Bu işlem, limon kabuğunun aromasını kaybetmeden, acılığını nispeten de olsa almak için yapılıyor.

- İlk ve kısa süreli haşlamadan sonra, 2,5 litre suyu (12,5 bardak) limonlara ekleyip, limon kabuklarına rahatça çatal batabilecek kıvama gelinceye kadar yani ortalama 1,5-2 saat haşlıyoruz.


- Haşlama işlemi bittikten sonra tencerede kalan suyu aynı bardak yardımıyla ölçüyoruz. 1,5 lt. yani 7,5 bardak kadar haşlama suyuna ihtiyacımız var. Eksik kalırsa içme suyuyla tamamlayıp tencereye bu suyu alıyoruz.


- Limonlar hafifçe soğuduğunda arzu ettiğimiz biçimde doğruyoruz. Ben ince şerit olarak doğradım. Zaten iç kısmı neredeyse tamamen erimiş oluyor, onu da atmayıp tenceredeki suya ekliyoruz. Çekirdeklerini de doğrama işlemi bitene kadar biriktiriyoruz.

- Limonun içi ve kabuklarını, kendi haşlama suyuna ekledikten sonra çıkarıp ayırdığımız çekirdeklerini de bir tülbente (ya da birkaç kez yıkadığımız gazlı beze) sararak tencerenin içine atıyoruz. Şeker miktarını da ekleyerek orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika kaynatıyoruz.

- Pişirme işlemi bitince tülbente bağlanmış çekirdekleri çıkarıp atıyoruz. Reçelin akışkanlığı, sizi, tutturamadığınız yönünde yanıltmasın çünkü tamamen soğuduğunda nefis bir jöleye dönüşecek, göreceksiniz. 10-15 dk soğuttuktan sonra kuru ve soğuk kavanozlara paylaştırıyoruz.

Afiyet olsun, iyi seyirler

3 yorum:

  1. Selamlar canım benim. bu ne güzellik böyle...ellerine emeğine sağlık. benim tek reçel denemem oldu ve sonu hüsranla bitmişti. o yüzden reçele hiç bulşmıyorum ama anlatımın şevklendirdi :) belli mi olur bu güzel tarifle yeniden bir denerim... paylaşım için tekrar teşekkürler.. :)içten sevgi ve dualar...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim canım... Ben de "tuhaf ne kadar reçel varsa hepsini denemek istiyorum" diye girdim bu yola. Deneyimlerimi ve sonuçlarını da paylaşmak istedim. Çünkü klasik reçeller bir çok evde yapılıyor. Ben de ektrem olanları deneyip yayınlayayım dedim. Yaparsan afiyet olsun :D

    YanıtlaSil
  3. Bu arada nar, portakal, mango ve armut marmelatları da yolda görünüyor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...